Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς για τον Καλλικράτη

Αγαπητή θεία Ελένη,
Θέλω να σε πληροφορήσω ότι τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς για το Σχέδιο Καλλικράτης. Σου το παραθέτω ολόκληρο καθώς το έγγραφο παρουσιάζει (και) αρχειακό ενδιαφέρον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Δ/νση: Πλατεία Εθνικής Αντίστασης
32100 Λιβαδειά

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος Λιβαδειάς διακηρύττει ότι συμφωνεί, επί της αρχής, για την ανάγκη εφαρμογής του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα αφορά συνολικά το πολιτικό και το διοικητικό σύστημα της χώρας μας.
Θέτει δε ως Βασικές Προϋποθέσεις, αυτές που διατυπώθηκαν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τον Ιανουάριο του 2010.

Αναφορικά με την χωροθέτηση των διοικητικών ορίων:
Επειδή ο Δήμος Λιβαδειάς πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας λειτουργεί ως Περιφερειακό Κέντρο για τους όμορους Δήμους με σημαντικές υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΕΠΟΔΑΛ-ΧΥΤΑ κλπ), θα πρέπει να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση ανάπτυξης μιας πολυκεντρικής οργάνωσης, ώστε ο Συνενωμένος Δήμος Λιβαδειάς να παρέχει προστιθέμενη αξία τόσο σε πόλεις που βρίσκονται σε αγροτικές και περιφερειακές περιοχές, όσο και σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, προκλήσεις και ανάγκες.
Επειδή ο Δήμος μας είναι μεταξύ των 212 της χώρας που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και τεκμηριώνεται και καταδεικνύεται η ανταπόκρισή του στα κριτήρια που τίθενται από το σχέδιο, καθώς και η άρτια στελέχωσή των υπηρεσιών του με έμπειρο προσωπικό.
Ζητάμε:
1. Η πολιτεία να φροντίσει και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το όνομα, την θέση της Λιβαδειάς ως Πρωτεύουσας της Βοιωτίας και την πολιτιστική μας κληρονομιά, βάζοντας τέρμα στην 25ετή υποβάθμισή της.
2. Να υπάρξει η συνένωση υπαρχόντων γειτονικών δήμων της περιοχής μας, σε έναν ενιαίο και μεγαλύτερο Δήμο Λιβαδειάς που θα συμβάλει στην επίλυση των θεμελιακών προβλημάτων που αφορούν καίριες υποδομές κι εμποδίζουν την κοινή μας δράση, προσφέροντας παράλληλα ουσιαστικές δυνατότητες ανάπτυξης στις πόλεις και τις περιοχές μας, για καλύτερη ποιότητα ζωής, προστασία του περιβάλλοντος, υγεία και απασχόληση των συμπολιτών μας.

Αγαπητή θεία,
το παραπάνω ψήφισμα παρότι σχετικά γενικόλογο και "στρογγυλό" δεν ψηφίστηκε ομόφωνα από τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης μας.
Ο Επαμεινώνδας Κοτσικώνας καταψήφισε στο πλαίσο της γενικότερης θέσης του ΚΚΕ απέναντι στο Σχέδιο Καλλικράτης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της λευκής ψήφου του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Σωτήρη Γκιγκέλου. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο κ. Γκιγκέλος αναγκάστηκε να ψηφίσει λευκό εξελίχθηκαν ως εξής.
Στο ψήφισμα που παραπάνω παρέθεσα ο δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτριος Τσιφής θέλησε να προσθέσει μια πρόταση που "ήταν όλα τα λεφτά" και η οποία έλεγε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Λιβαδειάς τάσσεται υπέρ των δύο Δήμων στη Βοιωτία. (Ειρήσθω εν παρόδω εκείνη ακριβώς την ώρα αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλο Λιβαδειάς ο παρών σε όλη τη διαδικασία βουλευτής Βοιωτίας κ. Τόγιας, που είχε υποχρεώσεις στο Κοινοβούλιο).
Τη βαρύτητα της προσθήκης αυτής αντιλήφθηκαν πολλοί, δύο όμως την υποστήριξαν: ο έμπειρος σε θέματα αυτοδιοίκησης κ. Σωτήρης Γκιγκέλος και ο πάντοτε υποψιασμένος κ. Γκριτζάπης. Μάλιστα, ο κ. Γκιγκέλος με πειστικά επιχειρήματα υποστήριξε ότι οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς να λάβει συγκεκριμένη θέση για το χωροταξικό του Καλλικράτη (όπως π.χ. έπραξε το ΔΣ της Αράχωβας) και όχι να γενικολογεί και από την άποψη αυτή δεν ψήφισε το ψήφισμα ως χλιαρό και ανούσιο.

Η viotia συμφωνεί απολύτως σε αυτή την περίπτωση με τον κ. Γκιγκέλο: η διακήρυξη της Λιβαδειάς για την αναγκαιότητα της καθιέρωσης 2 μεγάλων Δήμων στον νομό μας δεν περιορίζει την διαπραγματευτική ευελιξία της πόλης, όπως διατείνονται ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αντιθέτως, ουδείς έχασε υποστηρίζοντας το ορθόν και το δίκαιον. Εκείνοι που χάνουν όταν οι απόψεις είναι ξεκάθαρες είναι οι μηχανισμοί, όσοι ψαρεύουν σε θολά νερά και όσοι κρύβονται πίσω από διατυπώσεις, προβάλλοντας μια πλαστή και αχρείαστη μετριοπάθεια.
Η γνώμη της viotia είναι ότι το δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Τσιφή (πρόταση την οποία κατόπιν της αντίδρασης των δημοτικών συμβούλων απέσυρε εν τέλει), που ήταν συγκεκριμένη και σαφής και να διακηρύξει στεντορείως και ομοφώνως ότι οι σκοποί της φιλόδοξης διοικητικής μεταρρύθμισης και των πολιτών εξυπηρετούνται μόνο στη βάση της πλήρους συμμόρφωσης με τα γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια που διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης έπρεπε να επιδείξουν θάρρος και παρρησία θέτοντας το ζήτημα της "Βοιωτίας των 2 Δήμων", αδιαφορώντας για τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς διαφόρων αυτοδιοικητικών παραγόντων που εδώ και 3 χρόνια δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο εκτός από το πώς θα λάβουν χρίσματα και οφίκια.
Θα σου γράψω ό,τι ειπώθηκε στη συζήτηση αργότερα.
Αυτά και σε φιλώ.
Ο αγαπημένος σου ανιψιός
Βοιωτός
ΥΓ: Ελπίζω να μην σοκάρεσαι με τις φωτογραφίες στα ποστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: