Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Πολλές οι «αμαρτίες» σε δήμους, νομαρχίες

Της Ελενας Kαρανάτση
Τη διόγκωση του ελληνικού κράτους και τις δυσλειτουργίες του αποτυπώνει μέσα από αναλυτική έρευνα που πραγματοποίησε στον νομό Ηρακλείου ο βουλευτής της Ν.Δ. (Ηρακλείου) Λευτέρης Αυγενάκης. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση Ωρα μηδέν. Και ο Θεός φοβάται το ελληνικό κράτος» πρόκειται να παρουσιαστούν την προσεχή Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Οι διαπιστώσεις αντικατοπτρίζουν την παθογένεια στο σύνολο της χώρας. Ειδικότερα από την έρευνα του κ. Αυγενάκη προκύπτει ότι στον νομό Ηρακλείου υπηρετούν περισσότεροι από 16.000 υπάλληλοι, ενώ λειτουργούν 102 αποκεντρωμένες υπηρεσίες, δομές και εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των διοικήσεων 26 δήμων του νομού είναι σχεδόν διπλάσιο των δαπανών για κοινωφελή έργα και υπηρεσίες.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου διαθέτει 54 υπηρεσίες και τμήματα (χωρίς τα νομικά της πρόσωπα), διασκορπισμένες σε δεκάδες κτίρια σε όλη την πόλη. Το συνολικό κόστος μίσθωσης ακινήτων για στέγαση, τόσο των υπηρεσιών της όσο και σχολικών συγκροτημάτων ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων απασχολεί πέντε άτομα με σύμβαση και δύο δικηγόρους, και το κόστος λειτουργίας της έφτασε για το 2009 περίπου στο 1.250.000 ευρώ.
Ειδικότερα, για τους δήμους του νομού Ηρακλείου παρατηρείται ότι από το 2001 μέχρι και το 2004 (στοιχεία δεν δόθηκαν για τα επόμενα χρόνια), οι 26 ΟΤΑ ξοδεύουν άνω του 65% του προϋπολογισμού τους για κάλυψη λειτουργικών δαπανών (μισθοί, εισφορές, μισθώματα, προμήθειες αναλωσίμων κ.ά.) Ειδικότερα, για το 2004, το ποσό αυτό ανερχόταν στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 30 - 35% του προϋπολογισμού.


Αν προσθέσει κανείς στις λειτουργικές δαπάνες και έξοδα, όπως αμοιβές αιρετών, έξοδα κινήσεως, έξοδα δημοσίων σχέσεων κ.ά. το ποσό για το 2004 άγγιξε τα 107 εκατ. ευρώ.
Το συμπέρασμα που εξάγεται για τον νομό Ηρακλείου είναι ότι οι ΟΤΑ ξοδεύουν πολλά απλώς για να λειτουργούν. Συνοψίζοντας, ο βουλευτής της Ν.Δ. καταλήγει: «Τα τελευταία 20-25 χρόνια καταφέραμε να διογκώσουμε το κράτος, να γιγαντώσουμε απαρχαιωμένες και πεισματικά αμετακίνητες δομές, δημιουργήσαμε κομματισμό και πελατειακές σχέσεις, ενισχύσαμε τη συντεχνιακή λογική ορισμένων συνδικαλιστών, καταφέραμε να δημιουργήσουμε αλληλοεπικαλύψεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων, ενισχύσαμε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά και συμβάλαμε τα μέγιστα στην επανάπαυση όλων σε καθεστώτα μονιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: